Kuchnia

Przepisy

Healthy food explorer : Omlet piernikowy z jabłkiem i bananem
Składniki:

3 białka jaj
2 żółtka
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół banana
pół jabłka


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Pół jabłka obrać, znów przekroić na pół i część pokroić w kostkę, a część w plasterki, obsypać cynamonem. Banana pokroić w plasterki. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać ksylitol i dalej ubijać. Dodać 2 żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek i przyprawę do piernika. Bardzo delikatnie mieszać za pomocą łyżki, do połączenia się składników. Na koniec wrzucić jabłko pokrojone w kostkę i znów wymieszać. Masę przeleć do naczynia*, wyrównać, na wierzch położyć plasterki jabłka i banana.
Piec ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation