Inne

przekąski na lato

Apricot fool


Lubię ten deser za jego uniwersalność i prostotę. Zależnie od dostępności zamieniamy morele na czarną porzeczkę na przykład, aromatyzujemy rumem i podajemy z pokruszonymi speculoosami. A przecież są jeszcze nektarynki, brzoskwinie, jabłka… cała moc możliwości!

Składniki

ok.350 g moreli bez pestek
35 g cukru
2 łyżki Limoncello / Cointreau/ Amaretto
500 g mascarpone
50 g jogurtu naturalnego
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
ciasteczka amaretti


Sposób przygotowania

1 Morele przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Miksujemy na gładkie purée, dodajemy Limoncello i gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.

2 Mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym (można zmienić proporcje jogurtu do sera) i cukrem. Można także dodać cukier wanilinowy, wanilię lub ziarno Tonki.

3 Kiedy mus morelowy jest zimny przekładamy go do pucharków naprzemiennie z masą z mascarpone. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Całość przed podaniem posypujemy pokruszonymi w dłoniach ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation