Kuchnia

cake

Rurociąg - ciasto bez pieczenia!

Składniki:
ok 25 sztuk kakaowych herbatników
1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym
3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny (200g)
4 łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka

WYKONANIE:
1. Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm)

2. Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatnik

3. Na masę wykładamy rurki z kremem. Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu. Całość przykrywamy warstwą herbatników

4. W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.

UWAGI: Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation