Design

Design

Ciasto kruche:
2 łyżki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
1 duże żółtko
200g mąki pszennej
40g cukru
szczypta soli
110g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
Karmel:
1 ¾ szklanki różnych orzechów
1 ½ łyżeczki miodu
1 ¼ szklanki cukru pudru
½ szklanki wody
1/3 szklanki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Śmietanę wymieszać z żółtkiem. Mąkę, cukier, sól i masło zagnieść najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Dodać stopniowo wymieszane żółtko ze śmietaną i zagnieść ciasto chwilkę, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 10- 15min.
Ciasto wykleić we formie na tartę (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub rozwałkować ciasto i przenieść do formy). Ciasto wstawić ponownie na 30min. do lodówki.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 190°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10- 15min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku. (Należy uważać, bo jedne orzechy mogą się szybciej rumienić niż drugie. Orzechy powinny być lekko zarumienione). Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do miseczki, dodać miód i wymieszać.
Wodę wlać do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i gotując na średnim ogniu, nie mieszając, skarmelizować go. Garnek ściągnąć z pieca i dodać śmietanę szybko mieszając. (Masa będzie się mocno pienić. Mieszać, aż karmel dobrze połączy się ze śmietanę). Na końcu wmieszać szczyptę soli. Karmel połączyć z orzechami i wypełnić nim ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation