Kuchnia

przetwory/zaprawy

PRZETWORY Z POMYSŁEM – premiera książki + przepis na małpie masło | Domowy Smak Jedzenia .pl

Małpie masło – przepis z w/w książki
składniki:
4 banany – dość twarde, z żółtymi skórkami bez przebarwień
1/2 świeżego ananasa
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100- 200 g cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka o grubym dnie. Ananasa obierz, wykrój twardy środek i w cząstkach dodaj do bananów. Do garnka wsyp jeszcze wiórki kokosowe i cukier, a następnie wlej wodę i sok z cytryny. Zmniejsz płomień i gotuj, żeby owoce się rozpadły, a woda wyparowała. Ten dżem przygotowuje się krótko po mniej więcej 1 godzinie możesz przełożyć go do słoików i za pasteryzować.
Małpie masło to słodki dżem. Jest tak głównie dzięki wysokiej zawartości cukru w bananach i ananasie, dlatego rozsądnie zrobisz, jeśli nie wsypiesz od razu całej szklanki cukru do garnka. Zacznij od połowy szklanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation