Kuchnia

przetwory/zaprawy

Lubczykowa przyprawa do zup

Składniki (4–5 słoiczków 200–250 ml):

2 pietruszki,
4 marchewki,
1 duży lub dwa mniejsze selery wraz z liśćmi,
2 pory,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
3 pęczki lubczyku,
1/2 szklanki oleju,
100 g soli niejodowanej (jak do przetworów, nie nadaje się zwykła sól używana w kuchni),
3 liście laurowe,
3–5 ziarenek pieprzu (według preferencji co do ostrości),
3 ziarenka ziela angielskiego,
2–3 szczypty kurkumy.

Pieprz, ziele i liść laurowy utrzyj w blenderze na pył. Warzywa i liście umyj, osusz. Pora posiekaj na półtalarki, liście posiekaj na kawałki razem z łodyżkami, warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj warzywa i sól, smaż 2–3 minuty, mieszając, aby się nie przypaliły. Dodaj liście i ponownie smaż około 15 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Zblenduj wszystko na gładką pastę blenderem. Przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć. Pasteryzuj około 45 minut w garnku wypełnionym gotującą się wodą (uważaj, aby nie wlała się do słoiczków, nie powinna sięgać zbyt wysoko) lub piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation