Kuchnia

przetwory/zaprawy

Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków - Przetwory - Przepis na buraczki na zimę z przyprawami

Jeśli chcesz dodać odrobinę oryginalnego wyrazu swoim przetworom, wypróbuj ten przepis na pyszne buraczki na zimę z korzennymi przyprawami. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do potraw i zaskoczysz wszystkich domowników.

Składniki:

2 kg buraków,
5 goździków,
5 łyżek octu,
2 l wody,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Buraki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz również upiec je w piekarniku - umyte buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
Warzywa zetrzyj na tarce. Dopraw mielonym cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami, czarnym pieprzem i solą.
Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z octem i cukrem.
Pokrojone buraczki przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą.
Szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation