Kuchnia

przetwory/zaprawy

Lubczyk ogrodowy Magi Magii
Domowa maggi

Składniki (słoiczek 200–250 ml):

2 pęczki lubczyku,
3 łyżki soli niejodowanej (jak do przetworów, nie nadaje się zwykła sól używana w kuchni),
5 łyżek oleju rzepakowego dobrej jakości.

Lubczyk umyj, osusz i posiekaj razem z łodyżkami. Włóż do blendera, dodaj sól i zmiksuj na gładką pastę jak pesto. Dodaj 2–3 łyżki oleju i zmiksuj ponownie. Przełóż do szczelnie zamykanego słoiczka, dokładnie upychając pastę, aby nie było pomiędzy nią powietrza. Wyrównaj wierzch tak, aby był jak najbardziej płaski i zalej resztą oleju, aby odciąć dostęp powietrza do pasty. Przechowuj w lodówce. Po użyciu części pasty każdorazowo wyrównuj powierzchnię tak, by nadal olej przykrywał całą powierzchnię pasty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation