Inne

przepisy

Brownie



Ciasto:
250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150g masła
200g cukru
3 łyżki kakao
150g mąki pszennej
250ml mleka
6 jajek
4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation