Kuchnia

pieczywko

Bułki pełnoziarniste - Przepis na bułki pełnoziarniste - MojeGotowanie.pl

Składniki

Składniki (na ok. 8 bułek)
500 g mąki pełnoziarnistej
300 ml wody
7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki pestek dyni + do posypania bułek


Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól i ziarna. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części (u mnie 8) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation