Kuchnia

ŚLEDZIE RYBY

Karnawałowy śledzik
Pyszne śledzie, jako przekąska na karnawałowe dni jak również różne imprezy.
Składniki:
• 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
• 3 szklanki wody
• 1 szklanka octu
• 2 łyżki soli
• 4 łyżki cukru
• 4 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• Olej
Sposób przygotowania:
1. Śledzie obieramy ze skórki, odcinamy płetwy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu, które ma przykrywkę.
2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy 10 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.
3. Po 3 dniach zalewę odlewamy a śledzie zalewamy olejem. Śledzie stoją długo około miesiąca i można je podawać dowolnie z ogórkiem, sosem tatarskim itp.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation