Kuchnia

Przepisy

Łosoś na parze z brokułem
Taką rybkę zjemy z przyjemnością na piątkowy obiadek i nie tylko. Szybki sposób a co najważniejsze bez dodatku oleju od smażenia. Łosoś jest delikatny i soczysty, podany z brokułem wygląda smakowicie. Polecam.
30 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki:
• ½ kg surowego łososia
• ½ papryczki Chili
• 2 cm korzenia Imbir
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki miodu płynnego
• 1 brokuł
• 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
1. Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.
2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut.
3. Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.
4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze.
5. Ustawiamy na 20 minut.
6. Rybka gotowa, wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation