Kuchnia

Przepisy

Sałatka z pieczonych buraków
Pyszna, prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na różne uroczystość, niedzielny obiad lub święta.
Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma bogaty skład odżywczy, dlatego polecam.
4 porcje
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 3 buraki duże
• 1/3 opakowania Rukoli
• Feta
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Buraki myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w kostkę.
2. Rukolę myję, osuszam, układam na półmisku.
3. Oliwę z oliwek wlewam do naczynia, dodaję musztardę, sok z cytryny, miód, sól i dokładnie mieszam. Sos wlewam do buraków i ponownie dokładnie mieszam. Buraki wykładam na rukolę, po bokach układam, pokrojony w kostkę ser feta.
4. Sałatka gotowa.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation