Kuchnia

wypieki

Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem
Przepis
ciasto na 6 sztuk

3 jaja
pół szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki mąki przesianej


Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).

opakowanie serka mascarpone
2 czubate łyżki mrożonych jagód
2 łyżki cukru pudru

Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier - zbledniej.
Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek - wcześniej przecedź je przez geste sito eliminując skórki i pestki.

Nadziewaj babeczki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation