Kuchnia

ciasteczka

Duńskie wypieki z budyniem waniliowym i świeżymi owocami
500 ml mleka
1 opakowanie puddingu waniliowego w proszku
140 g cukru
500 g mąki
1/2 kostki drożdży
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
1 szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
250 ml mleka
świeże owoce do wyboru
To takie proste:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcjami. Pozwól mu ostygnąć i mieszaj co jakiś czas lub przykryj folią, aby zapobiec tworzeniu się skóry.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C od góry / od dołu i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Do ciasta włóż mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, drożdżami, olejem, cukrem i żółtkiem do miski. Mleko lekko podgrzej, dodaj do miski i wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Następnie rozwałkuj ciasto cienko na posypanej mąką powierzchni roboczej i wytnij kwadraty o średnicy 10×10 cm.
Umieść łyżkę puddingu na środku każdego z tych kwadratów i złóż rogi ciasta w kierunku środka.
Wymieszaj jajko z 1 łyżką mleka i posmaruj nim kawałki budyniu. Pieczemy ciastka przez około 15 minut.
Podnieś ciastka z tacy i pozwól im ostygnąć na ruszcie. W razie potrzeby umyj i obierz owoce. Następnie pokrój je na małe kawałki i umieść na schłodzonych duńskich wypiekach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation