Kuchnia

Crêpes

Kokosowe naleśniki z bananami
Składniki na 12 sztuk:
400 ml mleka kokosowego niesłodzonego (dałam wodę + 4 łyżki mleka kokosowego w proszku)
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
170 g mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka roztopionego masła
Nadzienie
3 banany pokrojone w plasterki
500 ml śmietanki 36 %
2 cukry waniliowe (po 16 g)
Dodatkowo

cukier puder i roztopiona czekolada
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wraz z cukrem i solą. Wlać mleko, wbić jajka, dodać wiórki kokosowe i kardamon. Zmiksować a koniec dodając płynne masło. Odstawić na minimum 1 godzinę. Usmażyć 12 cienkich naleśników.
Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier waniliowy. Wkroić do niej banany i delikatnie wymieszać. Przełożyć naleśniki.
Gotowe ułożyć na talerzu, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić płynną czekoladą.
Uwagi

Naleśniki należy przygotowywać w ostatniej chwili. Im dużej stoją tym czekolada jest twardsza, a bita śmietana, przechodzi smakiem kardamonu - a to jej nie służy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation