Kuchnia

jedzonko

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Ciasto kruche:

2 szklanki maki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

500 g sera śmietankowego z wiaderka
200 g dowolnego serka typu philadelphia
1/2 kostki masła, miekkiego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Beza:

5 białek
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią


1 puszka brzoskwiń w syropie (400g)


Piekarnik nastawiamy na 170 st C, przygotowujemy blaszkę o średnich wymiarach(np 20 na 28 cm)
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy na blacie i siekamy nożem, aż do powstania kruszonki i szybko zagniatamy ciasto( można to zrobić również w robocie kuchennym). 2/3 ciasta wykładamy na blachę i wylepiamy dno blaszki. Pozostałe ciasto umieszczamy w lodówce.
Na masę serową ubijamy masło z cukrem i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, ser, jajka i cukier waniliowy. Masę serową wykładamy na ciasto w blaszce.
Na ser wykładamy brzoskwinie pokrojone w plastry.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubitą pianę wykładamy na masę serową i brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Pieczemy ok 1 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation