Design

Design

FONDUE CZEKOLADOWE

Składniki:

300 g mlecznej czekolady
200 ml śmietany kremówki
50 ml ulubionego likieru np. o smaku Tiramisu
3 łyżki whisky
owoce: mandarynki, banany, kiwi, brzoskwinie, maliny, winogrona
Wykonanie:

Przygotować owoce. Mandarynki oczyścić, obrać ze skórki i podzielić. Banany oraz kiwi pokroić w plasterki. Brzoskwinie podzielić na cząstki. Maliny oraz winogrona opłukać. Wszystkie owoce przełożyć do miseczek.
Połamać czekoladę na małe kawałki, włożyć do rondelka i dodać smietanę.
Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i całkowicie połączy ze śmietaną.
Zdjąc z ognia, dolać likier oraz whisky i wymieszać.
Przelać do naczynia do fondue.
Podawać z owocami, które zanurza się w sosie. Można je nabijać na widelczyki do fondue, drewniane szpikulce lub zwykłe widelce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation