Kuchnia

KuChNiA

Sernik z musem kokosowym

masa twarogowa:

1 kg twarogu półtłustego, mielonego
0.5 kg serka śmietankowego (np. Twój Smak)
½ szklanki śmietanki UHT 30-36%
4 jajka
1½ szklanki cukru, drobnego do wypieków
2 budynie o smaku waniliowym bez cukru, każdy po 40g
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
skórka otarta z 1 cytryny


W misie miksera umieścić twaróg, serek śmietankowy, śmietankę, wbić całe jajka, dosypać cukier, budyń waniliowy i całość krótko zmiksować na średnich obrotach miksera, przez ok. 3 minuty. Dodać skórkę otartą z 1 cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, natłuścić i przelać masę twarogową. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra-dół) wstawić sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140°C, piec kolejne 90 minut. Studzić upieczony sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przed wyłożeniem musu kokosowego na wierzch sernik musi być całkowicie wystudzony.

mus kokosowy:

1oo g białej czekolady
1 galaretka o smaku cytrynowym
1 szklanka wrzącej wody
300 ml śmietanki kremówki UHT 36%
100 g wiórek kokosowych


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać do niej połamaną na kosteczki czekoladę, dokładnie wymieszać. Wystudzić wstawiając naczynie z galaretką np. do zimnej wody z kostkami lodu. W momencie, gdy galaretka zaczyna tężeć zacząć ubijać dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietanki dodać porcjami tężejącą galaretkę z czekoladą, delikatnie wymieszać, na końcu dosypać wiórki kokosowe i wyłożyć mus na wierzch sernika.

Gotowy sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation