Kuchnia

Desery

PIECZONE JABŁKA FASZEROWANE SUSZONYMI OWOCAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI
inspiracja ze strony zencancook.com
(na 2 sztuki)

Składniki:
2 jabłka (u mnie Granny Smith, ale możecie użyć każdych ulubionych)
2 garści suszonych moreli
2 garści suszonej żurawiny
2 łyżki Grand Manier
1 garść migdałów (posiekanych)
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki dark muscovado
1 łyżka miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
sok z 1/2 pomarańczy

plus
masło do wysmarowania formy do pieczenia
cynamon do oprószenia gotowych jabłek




Przygotowanie:
Morele i żurawinę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miseczki, zalać Grand Manier i odstawić na 30 minut. Do nasączonych owoców dodać migdały, płatki owsiane, cynamon, masło i brązowy cukier, dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

Jabłka dokładnie umyć, odciąć "kapelusze", a właściwą część (która potem będzie faszerowana) wydrążyć przy pomocy łyżeczki do owoców. Lekko skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Do środka każdego jabłka włożyć połowę przygotowanego farszu, lekko dociskając dłonią. Całość przykryć odciętym wcześniej kapeluszem.

Wyłożyć jabłka do formy (wcześniej wysmarowanej masłem) i polać połową soku z pomarańczy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175stopni (górna i dolna grzałka) przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia polać pozostałym sokiem pomarańczowym.

Podawać gorące lekko oprószone cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation