Stragany wyglądają od niedawna jak prawdziwe dyniowe królestwa. Chwytają spojrzenia dyniami o rozmaitych kształtach i soczystych kolorach. Warto zacząć wplatać je do swoich jesiennych posiłków. Oto uzależniająco pyszne receptury, które powinnaś wypróbować.
Dyniowe ravioli
Co warto przygotować z apetycznej, ale też bogatej w mnóstwo cennych składników odżywczych dyni? Świetnym pomysłem będzie postawienie na kuchnię włoską i zrobienie ravioli. Te uwielbiane przez mieszkańców malowniczego Półwyspu Apenińskiego pierożki nie mają sobie równych. Na stołach Włochów zagościły już w XIV stuleciu. Zaczęto je najpierw pałaszować w okolicach Genui. Jesienna wersja ravioli z dynią z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych obiadów.
Do zrobienia ciasta na ravioli naszykuj 300 g przesianej mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L i 2 łyżki wody. Nadzienie powstanie zaś z 150 g odsączonego purée dyniowego, 100 g gorgonzoli i garści zmielonych orzechów włoskich. Podkręć jego smak łyżeczką tymianku, 2 ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę, szczyptą soli morskiej, łyżką soku z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Połącz składniki na ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się bardzo elastyczne. Rozwałkuj je na dwa cienkie placki i podsyp mąką. Wytnij z nich niewielkie prostokąty lub koła. Połącz składniki na farsz. Umieść po łyżeczce nadzienia na każdym okręgu lub kwadracie. Nałóż na nie kolejną warstwę ciasta, łącząc ich brzegi. Wrzuć ravioli do wrzącej wody. Są gotowe, gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię. Najczęściej trwa to 3 minuty. Przed podaniem skrop ravioli oliwą i posyp parmezanem.

Drożdżowe dynie
Dynie fantastycznie nadają się nie tylko do dań wytrawnych. Doskonale podkręcają również smak deserów i wypieków. Co zatem upiec? Od pewnego czasu w świecie kulinariów panuje prawdziwy szał na dyniowe drożdżowe bułeczki. To strzał w dziesiątkę na jesienne podwieczorki. Robi się je banalnie prosto.
Do upieczenia bułeczek będziesz potrzebowała składników, takich jak: 420 g przesianej mąki pszennej, 180 g ostudzonego purée dyniowego, 35 g świeżych drożdży i 3/4 szklanki ciepłego mleka. Naszykuj też 180 g cukru do wypieków, 2 łyżki pasty waniliowej, 150 g klarowanego masła i 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej). Do ciasta dodaj też 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu, szczyptę kurkumy oraz szczyptę soli morskiej.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Połącz pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstaw go na dziesięć minut, by mógł podwoić objętość. Przesyp składniki do miski i przez około kwadrans ugniataj ciasto. Następnie posmaruj je oliwą i szczelnie okryj. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Potem znów przez chwilę wyrabiaj ciasto. Podziel je na kilkanaście części i uformuj z nich kulki. Owiń je sznurkiem, aby zaczęły kształtem przypominać dynie. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki rozbełtanym żółtkiem. Piecz je przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
