Jest wielu miłośników głębokiego aromatu kawy, takie która mocno pobudza i zapewnia energię o poranku. Jeżeli i Wy jesteście miłośnikami espresso, a jednocześnie chcecie wybrać ekspres do kawy, to podpowiemy Wam, czy lepiej sprawdzi się kolbowy czy też automatyczny.
Jaki ekspres przygotuje pyszne espresso?
Espresso jest to specjalny sposób przygotowania kawy. Przepuszcza się od 25 do 35 ml gorącej wody pod dużym ciśnieniem. Powinno wynosić ono od 8,5 do 9,5 bar. Do tego celu wykorzystuje się ubite ziarna kawowca bądź te drobno zmielone. Tutaj pojawia się pytanie – w jakim ekspresie można przygotować tak pyszną kawę? Zasadniczo warto wybrać taki, który posiada mocne ciśnienie. Dzięki temu przygotujecie nie tylko espresso, ale i inne smaczne kawy. Pewne jest to, że żadna kawiarka nie pozwoli Wam uzyskać tak dobrego rezultatu jak ekspres. Tutaj trzeba wiedzieć, że tradycyjne ekspresy kolbowe zostały zaprojektowane właśnie do przygotowania espresso. Urządzenie posiada ręczną kolbę, w której umieszcza się kawę, następnie dociska i umieszcza w środku dyszy. Tradycyjny ekspres kolbowy zazwyczaj nie posiada dodatkowych funkcji, choć bardziej zaawansowane modele mogą mieć też dyszę do spieniania mleka czy mały młynek. Zaletą tego rozwiązania jest także fakt, że macie pełną kontrolę nad całym procesem przygotowania kawy.
A może ekspres ciśnieniowy?
Możecie też wybrać ekspres ciśnieniowy, który jest w pełni automatyczny. Szybko przygotujecie kawę przy użyciu jednego przycisku. Co istotne, również w takim ekspresie możecie przygotować bardzo intensywne espresso, a nawet delikatniejsze cafe lungo. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę, że to urządzenie jest droższe, ale z drugiej strony macie możliwość delektowania się wieloma różnymi napojami, choćby przygotowywanymi na bazie espresso. Mamy tu na myśli choćby cappuccino. Warto wiedzieć, że klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml mocnego espresso, do którego spienia się mleko o objętości 125 ml. Jak więc widzicie jedno i drugie rozwiązanie może być naprawdę dobre. Jeżeli jednak chcecie przygotowywać tylko i wyłącznie espresso, to jak najbardziej wystarczy Wam ekspres kolbowy.
Jaką kawę wybrać, by przygotować najlepsze espresso?
Na pewno zastanawiacie się, jakiego gatunku kawy użyć do espresso. Najlepiej sprawdzi się kawa arabica średnio bądź ciemno palona. Już tłumaczymy dlaczego. Espresso niewątpliwie powinno mieć brązową, gęstą piankę zwaną creme. W ustach po wypiciu powinien pojawić się lekko gorzkawy posmak. Pamiętajcie, że kawa do parzenia espresso powinna być świeżo palona, gdyż wtedy można uzyskać najlepszy smak. W żadnym wypadku nie należy wybierać ziaren jasno palonych, gdyż są one bardziej kwaskowate, a to nie jest pożądane. Wyczuwalne w kawie aromaty są w dużej mierze uzasadnione nie tylko od sposobu palenia ziaren, ale też od pochodzenia kawy. Kawy brazylijskie najczęściej mają łagodny smak pozbawiony kwasowości, za to wyczuwalne są nuty czekolady. Największe plantacje znajdują się na terenie Ameryki Południowej i Środkowej i właśnie tego typu kawy najlepiej wybierać do espresso. Arabica należy tutaj do najszlachetniejszych kaw. Może mieć nieco słodkie nuty. Tutaj możemy Wam polecić kawy Speciality, które otrzymały punktację wynoszącą przynajmniej 80 w 100 punktowej skali.