Moc z natury. Jak rośliny wspierają zdrowie?

Świat roślin to prawdziwy naturalny skarbiec. Otwierając do niego drzwi, możemy znaleźć setki prozdrowotnych substancji, wspomagających organizm na wielu płaszczyznach. Warzywa, owoce, zioła, algi – wszystkie one tylko czekają, by pomagać nam w utrzymaniu zdrowia, dobrej kondycji i świetnego samopoczucia. Nie zastąpią oczywiście leków i nie wyleczą chorób, ale mogą w kompleksowy sposób wspierać kolejne układy w naszym ciele. Jakie składniki można znaleźć w roślinach i które preparaty wybierać? Sprawdzamy.

Moc chlorofilu

Jedną z cenniejszych substancji, które znajdziemy w roślinach, a które mogą poprawić funkcjonowanie naszego organizmu, jest chlorofil. Ten zielony barwnik jest naturalną substancją detoksykującą, która wspiera wątrobę w trudnej misji oczyszczania organizmu. Jedną z roślin najbardziej bogatych w ten składnik jest chlorella. Jednokomórkowy glon nazywany mikroalgą dostarczy nam sporą dawkę zielonego barwnika. Przyjmując go regularnie, wspieramy organizm w jego misji oczyszczania. A to dlatego, że chlorella ma zdolność wiązania jonów metali ciężkich – ołowiu, rtęci czy glinu. Te szkodliwe substancje wnikają do naszego ciała wraz z używkami, pestycydami w żywności i innymi związkami chemicznymi związanymi z nieprawidłową dietą czy zanieczyszczeniem środowiska. W chlorelli znajdziemy również witaminy z grupy B i żelazo. Odżywienie organizmu, działanie ochronne na miąższ wątroby, oczyszczanie z toksyn – oto, w czym pomoże nam ta niepozorna alga.

Warzywa i owoce na co dzień

Nie do przecenienia jest również naturalna moc ukryta w warzywach i owocach. Coraz więcej mówi się dzisiaj o tym, jak istotna dla naszego zdrowia jest przemyślana, odżywcza dieta, której głównym punktem są właśnie warzywa. Niezależnie od tego, które wybierzemy, dostarczymy sobie masę witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów. Badania mówią, że każdego dnia powinniśmy zjadać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców (w proporcjach 4 do 1). Ale ta magiczna piątka do dopiero początek. Bo warzyw możemy jeść dowolnie dużo! Dodawajmy je do każdego posiłku i chrupmy w ramach zdrowej przekąski. Zamiast batona – marchewka, zamiast cukierków – banan, zamiast czipsów z paczki – zdrowe czipsy z jabłek. Do dzieła!

Ziołowe terapie

Do codziennego jadłospisu warto włączyć również zioła. Nie tylko te dodawane do potraw – bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę – ale również te w postaci naparów i herbatek. W zależności od tego, jakie funkcje organizmu chcemy wspierać, będziemy wybierać inne ziółka. Melisa i dziurawiec wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, będą działać uspokajająco i kojąco, ostropest wesprze wątrobę i cały układ pokarmowy, rumianek podziała ochronnie na żołądek, a koper włoski złagodzi wzdęcia. Pamiętajmy, że żeby zobaczyć efekty takiej ziołoterapii, musimy ją kontynuować przez dłuższy czas. Wybierajmy tylko produkty ze standaryzowaną zawartością naturalnych ekstraktów. Na zdrowie!

Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis