Sycące jesienne sałatki na ciepło

@daretocook

Wielu z nas sałatki kojarzą się głównie z letnim jadłospisem. Jesienią i zimą często zapominamy o ich istnieniu, mając wrażenie, że lepsze dla naszego organizmu będą inne przekąski i potrawy. Warto jednak mieć na uwadze, że sałatka niejedno ma imię. I ona może zapewniać nam sytość i ogrzewać w chłodne słotne dni. Oto przepyszne sycące sałatki na ciepło, które będą strzałem w dziesiątkę na jesień. Każdy smakosz z pewnością uzna je za prawdziwe rarytasy.

Sałatka z penne, groszkiem i cukinią

Jeśli chcemy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem jesiennych sałatek na ciepło, koniecznie wypróbujmy jeden z niezawodnych klasyków. Za taki zwykło uważać się na przykład sałatkę makaronową z groszkiem, lekko zgrillowaną cukinią, pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią oraz parmezanem. To wspaniale smakująca przekąska w niezrównanym śródziemnomorskim stylu. Włosi z północnej części Półwyspu Apenińskiego wprost za nią przepadają. Wielu z nich zajada się nią jesienną porą przynajmniej raz w tygodniu. Nietrudno się im dziwić. To bowiem sałatka, która zapewnia sytość, błyskawicznie rozgrzewa ciało w chłodne wietrzne dni, a do tego daje zastrzyk energii na wiele godzin.

Ugotujmy al dente makaron, na przykład penne lub farfalle. Odcedźmy go. Zmieszajmy go wraz z pokrojonymi na pół pomidorkami, marynowaną czerwoną cebulą, zielonym groszkiem (najlepiej mrożonym a nie tym z puszki) i bazylią. Owe składniki idealnie będzie się komponowały także z bardzo zdrowymi kiełkami groszku. Hojnie oprószmy sałatkę parmezanem lub grana padano. Następnie skropmy ją dressingiem. Do jego zrobienia będziemy potrzebowały dwóch łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego, szczypty soli morskiej, łyżeczki suszonego oregano oraz szczypty świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. 

@loveandlemons

Sałatka z grillowanym batatem 

Za jedną z najpyszniejszych sałatek na ciepło śmiało można również uznać tę, w której pierwsze skrzypce gra aromatyczny grillowany batat. Nie wszyscy wiedzą, że to pochodzące z dalekiej Ameryki Południowej warzywo uprawia się już od tysięcy lat. Na europejskich stołach pojawiło się jednak dopiero w XVI stuleciu. Bataty należą do elitarnej grupy określanej mianem super foods. Dzięki wielkiej liczbie zawartych w nich cennych witamin i minerałów doskonale wzmacniają odporność. Warto nadmienić, że działają przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo, a jako że posiadają mnóstwo antyoksydantów, także odmładzają i ujędrniają cerę. 

Ugotowane wcześniej i apetycznie zgrillowane grube ciepłe plastry batatów łączymy z listkami świeżej kolendry, paroma łyżkami podgrzanej czarnej fasoli, kawałkami marynowanej czerwonej cebuli, pokruszoną fetą, kukurydzą oraz papryczką jalapeño. Potem skrapiamy sałatkę dressingiem powstałym z łyżeczki miodu, łyżeczki soku z limonki, łyżeczki sosu sojowego, szczypty świeżo zmielonego zielonego pieprzu, szczypty chili i dwóch łyżeczek oleju z awokado. To uzależniająco pyszna przekąska, które na pewno wejdzie do repertuaru każdej amatorki sałatek.

Smacznego!

@loveandlemons
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis