Kilka ogólnych reguł
Przede wszystkim pamiętajcie, że pizza to danie dość proste, codzienne, składające się z kilku składników. W związku z tym dobierając do niej włoskie wino nie możecie przesadzić z jego złożonością, bo zwyczajnie przyćmi ono sam placek – a przecież w parowaniu wina do jedzenia chodzi głównie o wzajemne uzupełnianie się tych dwóch elementów.
Odpuścicie więc sobie najdroższe włoskie wina jak Barolo, Amarone czy Brunello. Są one oczywiście wspaniałe, ale najlepiej sprawdzają się do bardziej wykwintnych dań. Mała podpowiedź – każde z tej tzw. „królewskiej trójki” ma swoje tańsze odpowiedniki, które sprawdzą się na co dzień, choćby do pizzy. Zamiast Barolo poszukajcie Langhe Nebbiolo (a jeszcze lepiej również pochodzącej z Piemontu odmiany barbera albo dolcetto), zamiast Amarone wybierzcie Valpolicellę (ten sam region, te same odmiany, ale wina lżejsze, bardziej owocowe), a z okolic Montalcino kupcie wina Rosso di Montalcino, które jak Brunello też powstają z odmiany sangiovese.
Tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Do pizzy najlepiej sprawdzają się wina o owocowym, soczystym charakterze, takie do dojrzewania których raczej nie używa się beczek. Najlepszym wyborem będą zazwyczaj wina czerwone, ale mamy dla Was również kilka białych propozycji.
1. Pizza Margherita i dolcetto
Najbardziej klasyczna włoska pizza to Margherita, a więc placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Do takiego prostego, mocno pomidorowego i lekko kwaskowego dania idealnym połączeniem będzie czerwone wino z odmiany dolcetto z Piemontu. Wbrew nazwie jego cechą charakterystyczną jest całkiem mocna kwasowość, więc idealnie będzie pasowało do Margherity.
2. Pizza Prosciutto i sangiovese
Kolejną popularną pizzą jest ta z włoską szynką prosciutto. Zwykle występuje ona w dwóch wariantach. Prosciutto cotto to szynka bardziej świeża, soczysta, zaś prosciutto crudo, to wersja wędliny dłużej dojrzewająca, podsuszana, słona. Do obu z nich świetnym partnerem będą wina bazujące na toskańskim szczepie sangiovese – czyli choćby wspomniane Rosso di Montalcino, ale też wina z różnych apelacji w regionie Chianti. Ich wiśniowa owocowość, mocna kwasowość i zadziorne taniny świetnie odnajdą się w parze z prosciutto.
3. Pizza Pepperoni i Primitivo
Przyznajcie, że takiego połączenia się nie spodziewaliście! Ale wbrew pozorom lekko ostra pizza pepperoni dobrze zagra ze słodyczą win z apulijskiej odmiany Primitivo. Są one zwykle pełne śliwkowego, trochę konfiturowego owocu, który złagodzi ostrość pepperoni – łączenie smaków ostrych i słodkich to sprawdzona metoda na ich wzajemne zbalansowanie
4. Pizza Frutti di Mare i pinot grigio
Do pizzy z owocami morza spokojnie możemy dobrać białe, owocowe wino. Idealnym pomysłem będzie tutaj pinot grigio, dające dość lekkie wina, o smaku melona, gruszek, ale też odpowiedniej kwasowości, która zrównoważy pomidorowy sos.
5. Pizza Quattro Formaggi i chardonnay
Pizza “cztery sery” to kolejny z placków, do których sprawdzi się białe wino. Użycie czterech różnych serów (klasycznie jest to mozzarella, parmezan, gorgonzola i ricotta) daje danie dość tłuste, więc potrzebujemy do niego mocniej zbudowanego partnera. Takim winem będzie chardonnay, który łączy w sobie nuty maślane, kremową strukturę i wciąż odpowiednią kwasowość. Ta ostatnia sprawi też, że sama pizza będzie wydawała się lżejsza.
6. Pizza Bianca i pinot nero
Pizza Bianca to określenie na pizze, w których zamiast sosu pomidorowego mamy biały, kremowy sos najczęściej na bazie kwaśnej śmietanki. Oczywiście występują ona w różnych wariacjach, ale często spotyka się je z dodatkiem salcicci, a więc włoskiej surowej kiełbasy zapieczonej na placku. Do takiego dania dobierzcie pinot nero (najlepiej z północy Włoch, z Alto Adige), którego wiśniowa owocowość i soczystość dobrze zagrają zarówno z kiełbaską jak i samym białym sosem.
7. Pizza Hawajska i solaris
Na koniec absolutnie niesztampowe połączenie. Oczywiście Włosi złapaliby się za głowę, ale przecież jesteśmy w Polsce i możemy wpleść tutaj własne pomysły. Do pizzy hawajskiej z ananasem (za pytanie o nią w wielu pizzeriach we Włoszech mogą Wam po prostu wskazać drzwi wyjściowe) będzie idealnie pasowało polskie wino z odmiany Solaris. Charakteryzuje się one wyraźną, często tropikalną owocowością, która w punkt będzie współgrała ze smakiem ananasa.
Jak widzicie, pomysłów na łączenie pizzy z włoskimi winami jest całkiem sporo. Oczywiście nie każda restauracja czy pizzeria będzie dysponowała szeroką kartą win. Ale przecież często zamawiamy też pizzę do domu – wtedy w sklepie z winami możemy zaopatrzyć się w odpowiednie butelki.