Dieta roślinna od lat rośnie na popularności. Jednak mimo coraz większej liczby zwolenników, wciąż budzi wiele kontrowersji, zaogniając spory na temat diety doskonałej. Podobnie jak w przypadku wszystkich diet, dobrze skomponowana żywność pochodzenia roślinnego jest całkowicie zdrowa i zbilansowana, a nawet wpływa pozytywnie na wiele aspektów życia.
Niezależnie od tego, czy chodzi o poprawę zdrowia, czy o przyjęcie bardziej zrównoważonej i przyjaznej dla planety i zwierząt diety, oto kilka wskazówek i zaleceń dotyczących łatwego i przyjemnego przejścia na weganizm. Dzięki temu uda nam się pominąć kilka żmudnych kroków, które musielibyśmy przejść, aby zazielenić cały styl życia.

Nie spiesz się
Zmiana całego stylu życia na raz może być destabilizująca i być czynnikiem niepowodzenia lub szybkiej utraty chęci i motywacji. Początek przygody z wegetarianizmem warto zacząć od jedzenia roślinnego “na próbę”. Znajdźmy inspirujące nas przepisy, kupmy niezbędne składniki i przez jakiś czas bawmy się w kuchni zamieniając w prawdziwych szefów kuchni. Testujmy rozmaite smaki i połączenia – podczas takiej zabawy nauczymy się wykonywać nowe wegańskie potrawy, przetestujemy smaki, przez co zmiana diety nie będzie wydawała się niczym trudnym, odległym i niemożliwym.

Szklanka do połowy pełna
Nie zaczynajmy diety od oglądania wszystkiego, czego już nie możemy zjeść, ale skoncentrujmy się na tym, co zaraz odkryjemy: całkowicie nowy kulinarny świat! Wybierzmy się na spacer do wyspecjalizowanych sklepów spożywczych lub określonych działów sklepów ekologicznych – odkrywając nowe smaki można się poczuć jak na zagranicznej wycieczce. Podobnie nie szukajmy też dokładnie tego samego smaku, szukając odpowiedników naszych ulubionych produktów, testując sery roślinne lub preparaty, które mogłyby zastąpić mięso. Musimy docenić całe doświadczenie odkrywania, a z czasem nasze kubki smakowe nie będą już miały porównania i naprawdę docenimy smaki, które pochodzą z roślin.

Nie bój się zmian
Częstym błędem przy zaczynaniu przygody z weganizmem, jest myślenie, że zmieniając dietę trzeba porzucić swoją kulturę i gusta. Weganizm to styl życia, a nie styl gotowania. W rzeczywistości w każdej kuchni znajdziemy dania wegańskie. Nie wahajmy się mnożyć lektur, aby wypróbować kuchni, które nas przyciągają: kuchnia polska, grecka, tajska, meksykańska, włoska… Obecnie w Internecie dostępnych jest wiele przepisów na warzywa we wszystkich językach świata i dla wszystkich smakoszy.

Doceń najprostsze smaki
Warto uświadomić sobie, że wiele z tego, co jemy na co dzień, jest już wegańskie. Często nie zdajemy sobie sprawy, że są one w 100% roślinne: większość makaronów, ryż, a także wszelkich płatków zbożowych i nasion ( komosa ryżowa, kasza gryczana itp.), ziemniaków, więc większość chipsów i frytek. Oleje roślinne, pieczywo, masło orzechowe, dżem. I oczywiście wszystkie owoce i warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i suszone owoce!