Łakocie na walentynki

@swarnika

Każda z nas zgodzi się zapewne, że walentynkowy jadłospis powinien być wyjątkowy. Musi być jednak nie tylko uzależniająco pyszny. Świetnie wprowadzić do niego również coś zaskakującego i fenomenalnie działającego na zmysły. Podobny efekt osiągniemy, jeżeli pierwsze skrzypce zagrają w nim najsilniejsze kulinarne afrodyzjaki. Oto pomysły na walentynkowe łakocie, które nadadzą randce niezwykłego charakteru. 

Czekoladowe ciasto z nutą pikanterii

Jeżeli zastanawiamy się, które łakocie powinny znaleźć się w naszym walentynkowym menu, koniecznie zapoznajmy się z naturalnymi afrodyzjakami. Co plasuje się najwyżej na ich liście? To z całą pewnością czekolada. Nic nie podkręca aż tak skutecznie miłosnego nastroju jak ona.

Walory smakowe, jak i niezwykłe właściwości gorzkiej czekolady doceniano już od tysiącleci. Co ciekawe, za afrodyzjak uważali ją już Aztekowie. Miazga uzyskana z ziaren kakaowca zawdzięcza efekt niwelowania zmęczenia i pobudzenia zmysłów bardzo dużej ilości zawartej w niej fenyloetyloaminy (PEA). Przekłada się to na znaczne podwyższenie poziomu samopoczucia i zwiększenie sił witalnych.

Spotęgowanie tego niezwykłego rezultatu osiągniemy, jeżeli połączymy czekoladę wraz z nutą papryczki chili. To niezwykle wyrafinowany kulinarny duet, który nie ma sobie równych. Świetnie wypada w wypiekach. Do przygotowania czekoladowego ciasta z nutą chili będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 g kakao, 180 g mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 170 g cukru, 3 jajka i 200 ml oleju roślinnego. Przygotujmy też półtorej tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżkę esencji waniliowej, 200 g ugotowanych buraków rozdrobnionych na aksamitne purée i szczyptę chili.

Po ubiciu jajek na gęstą pianę łączymy składniki. Pieczemy ciasto przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy je kremem na bazie mascarpone i gorzkiej czekolady. Potem posypujemy je niewielką ilością jakościowej soli morskiej.

@lindalomelino

Ciasto pomarańczowe z nutą imbirową

Za kolejne cenione naturalne afrodyzjaki zwykło uważać się imbir i kardamon. I one podobnie jak wspomniana czekolada oraz chili potrafią wprowadzać w romantyczny sensualny nastrój. Doskonale wypadną w połączeniu z orzeźwiającymi cytrusami.

Strzałem w dziesiątkę na walentynkową randkę będzie ciasto pomarańczowe z wyraźnie wyczuwalną nutą imbirowo-kardamonową. Nie oprze mu się żaden łasuch. To przepyszny wypiek, który rozpływa się w ustach. Wabi nie tylko niebanalnym smakiem, ale i szalenie apetycznym wyglądem. Ciasto zdobi intensywnie różowa cytrusowa polewa.

Aby je upiec, powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 140 g cukru do wypieków, 3 jajka, łyżeczka startego imbiru, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej. Polewa powstanie zaś ze 150 g cukru pudru, soku wyciśniętego z niedużej pomarańczy i 3 łyżek soku z buraków. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 

@lindalomelino
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis