Kuchnia

Smakowite obiady

Tortelloni z dynią i parmezanem


SKŁADNIKI

Dynia – 1 kg
Parmezan tarty – 1 szklanka
Czarny pieprz – 1 szczypta
Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Mąka pszenna – 200 g
Jajko – 2 sztuki
Szpinak – 250 g
Masło – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy do miski, następnie wytwarzamy wgłębienie i wlewamy do niej rozkłócone jajka. Ciasto wyrabiamy nie dodając wody, około 10 minut. Powinno mić gęstą twardą konsystencję. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy więcej mąki. Następnie zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki
Dynię oczyszczamy z pestek, dzielimy na części i wstawiamy do piekarnika na 30-45 minut, aż będzie miękka. Miękkość sprawdzmy nakłuwając dynię
Następnie studzimy dynię, obieramy ze skórki i rozdrabniamy, dodajemy starty parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy farsz
Ciasto rozwałkowujemy cienko i tniemy na pasy, a następnie na kwadraty, na każdym kwadracie układamy łyżeczkę farszu, smarujemy brzegi jajkiem i sklejamy formując ostateczny kształt
Tortelloni wkładamy do dużej ilości wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotujemy około 5 minut i wyjmujemy cedzakiem
Szpinak przysmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku. Całość układamy na talerzach, posypujemy odrobiną pieprzu i parmezanem i podajemy niezwłocznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation