Kuchnia

bezglutenowa

Cebulki faszerowane soczewicą

Składniki:
5 czerwonych cebul
1 szklanka suchej soczewicy (u mnie czarna)
150g sera Frontiera Blue owcza
oliwa z oliwek
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
1 łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości, soląc wodę pod koniec gotowania (szczegółowe info na opakowaniu). Cebule obierz z suchej łupiny i odetnij minimalnie wierzchy. Przekrój każdą cebulę na pół i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości 3 warstw. Tak wydrążone cebule przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia.
Wydrążone kawałki cebuli pokrój drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj ugotowaną i odsączoną soczewicę, a następnie pokruszony ser. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę.
Cebule napełnij lekko przestygniętym farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez około 25-30minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation