Kuchnia

food

bułeczki maślane z cynamonem
Ciasto:
500g mąki
70g cukru
50g miękkiego masła
220g letniego mleka
40g drożdży
szczypta soli
Nadzienie:
100g zimnego masła pokrojonego w cienkie plastry
120g cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto na jednolitą masę. (Zagniotłam mikserem z hakiem do zagniatania ciasta). Ciasto w misce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30- 40 min.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy w prostokąt o wymiarach 30 x 20cm. Plastry masła rozłożyć na lewej stronie prostokąta. Ciasto złożyć zakładając prawą stronę na lewą.

Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.
Ciasto złożyć jak list (krótszy bok od prawej strony złożyć do połowy, drugi bok od lewej strony założyć na ten złożony). Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 min.

Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą przy pomocy pędzla.

Cukier i cynamon wymieszać. Odłożyć na bok 3 łyżki. Resztą posypać ciasto i zwinąć w roladę (rulon) od dłuższego boku. Końce odciąć, wyrównując ciasto.

Roladę pokroić na 18 części (każda po około 4cm).
Po 9 bułeczek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż każdej bułeczce zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Pozostawić na 20min.

Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25min w temperaturze 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation