Kuchnia

Przez żołądek do serca

szaszłyki z łososia i ananasa
składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje:
• 300 g filetów z łososia
• 250 g miąższu obranego ananasa
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

glazura:
• 3 ząbki czosnku w łupinkach
• 1 mała cebulka
• 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
• 30 ml białego octu winnego
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1/2 łyżeczki soli

sos:
• 100 g śmietany 18%
• 1/2 cytryny

przygotowanie:
z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym.
przygotować glazurę: czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. glazurą posmarować szaszłyki.
dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron.
Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation