Kuchnia

Smacznie, zdrowo i kolorowo

Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową

Składniki
Ciasto:

100 g kaszy jaglanej
400 ml mleczka kokosowego
2 jajka
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (może być roślinne)
2 banany
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
łyżka masła

Przygotowanie

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni i przelej wodą. Odsącz.
W garnuszku zagotuj mleczko kokosowe. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut - aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolej więcej mleka (jeśli kasza wchłonęła cały płyn, a dalej jest twarda).
Kaszę przestudź, a następnie podziel na 2 części.
Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj na gładką masę z bananami, szczyptą soli, łyżką oleju kokosowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżkami mleka oraz 1 jajkiem. Jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukru.
Drugą połowę ugotowanej kaszy zmiksuj na gładką masę z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, jajkiem, 1 łyżką oleju kokosowego i 2 łyżkami mleka. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią najpierw masę bananową, a potem kokosową.
Piecz w temp. 175 st. C przez 40 minut. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia (przy uchylonych drzwiczkach).
Przygotuj polewę roztapiając w garnuszku mleko, masło i połamaną czekoladę. Uważaj by nie przypalić czekolady. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Schłodź w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation