Kuchnia

Ciasteczka, muffiny

Składniki na około 25 sporych ciastek:
200g masła
340g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
60g cukru
100g jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
30g mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
200g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych dowolnych bakalii (ja dodałam daktyle)

1. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.

3. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem.

4. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.

5. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

6. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i bakalie, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

7. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation