Kuchnia

Przepisy

Chrupiące paluszki jaglane

Składniki:
sucha kasza jaglana (używam najcześciej ¾ szklanki)
1 ząbek czosnku
mąka kukurydziana i płatki drożdżowe jako panierka
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
niewielka ilość oleju do podsmażenia

1. Kaszę przepłucz i ugotuj, tak aby była lekko rozklejona. Nie może być sypka, ponieważ paluszki mogą się wtedy rozpaść po upieczeniu. Na ¾ szklanki zalewam ją 2 szklankami wody i gotuję na średnim ogniu, aż wchłonie całą wodę i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przygotuj panierkę z mąki kukurydzianej, płatków drożdżowych i przypraw.
2. Następnie kaszę wyłóż do prostokątnej formy i wygładź na wysokość około 0,5 cm. Odstaw do ostudzenia, najlepiej owijając folią spożywczą, aby nie wyschła.
3. Gdy kasza przestygnie i się zestali, pokrój ją na paluszki, panieruj i smaż na rozgrzanym tłuszczu około 3–4 minuty, aż leciutko się zarumieni. Po podsmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Kolejno piecz w nagrzanym piekarniku do około 180°C, najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu, aż będą złociste i chrupiące Nie ma potrzeby natłuszczania formy, ponieważ tłuszcz wypłynie ze wstępnie podsmażonych paluszków.

http://ervegan.com/2016/03/chrupiace-paluszki-jaglane/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation