Kuchnia

Przepisy

Awokado z batatem

DLA 1-2 OSÓB / CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT / POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE

Składniki:
awokado -1 sztuka
mały batat - 1 sztuka
pieczarki - 4 sztuki
młody szpinak - 50 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
zielone pesto - 2 łyżeczki
ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
sól morska

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Szpinak myjemy i osuszamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w oliwie i posypujemy wędzoną papryką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut, następnie przewracamy na drugą stronę na kolejne 10 minut. Łączymy pesto z 2 łyżkami oliwy.

Awokado przekrajamy wzdłuż.

Wbijamy czubek noża w pestkę i ostrożnie ją wyciągamy.

Połówki awokado przecinamy jeszcze na pół i zdejmujemy nożem skórkę.

Kroimy owoc w podłużne plasterki.

Na talerzu układamy liście szpinaku, pieczarki, awokado oraz pieczone plastry batata. Polewamy sosem pesto i skrapiamy octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą.

http://gotowanie.onet.pl/galerie/chcesz-byc-wege-od-tego-musisz-zaczac,2735,obraz,2.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation