Kuchnia

Przepisy

Pieczone nuggetsy z pieczarek

Składniki na kilkanaście nuggetsów:
3–4 duże pieczarki
½ szklanki migdałowego "parmezanu"
2 dodatkowe łyżki płatków drożdżowych
2 łyżeczki siemienia lnianego
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
kilka łyżek z mąki z ciecierzycy bądź jaglanej (kleik z siemienia lnianego też się sprawdzi)

1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na dość grube plastry (1–2 cm). Mąkę z ciecierzycy zalej odrobiną wrzątku i wymieszaj do uzyskania lekkiej konsystencji (w tym punkcie możesz dodać odrobinę oleju roślinnego, lecz nie jest to konieczne). Masa ma służyć za oblepiacz panierki orzechowej.
2. W małej płaskiej misce wymieszaj migdałowy parmezan z płatkami drożdżowymi, siemieniem lnianym i przyprawami.
3. Pieczarki najpierw zanurzaj w masie z ciecierzycy, następnie w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 220°C i piecz około 10–15 minut z funkcją termoobiegu, aż będą lekko brązowe. Gotowe! Maczaj w sosie sojowym z chili lub dobrym sosie BBQ. Jeśli nie masz piekarnika, możesz normalnie usmażyć „nuggetsy” na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

http://ervegan.com/2015/03/pieczone-nuggetsy-z-pieczarek/

Migdałowy "parmezan"

Składniki:
nieco więcej niż 1 szklanka migdałów
2 czubate łyżki płatków drożdżowych
2 szczypty soli himalajskiej lub morskiej

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze bądź większym młynku.
2. Miksuj do uzyskania okruchów z orzechów, nie miksuj na mąkę (później zacznie robić się masło).
3. Gotowe! Posypki używaj do wszelkich potraw z pomidorami, zapiekanek i pizz, jako posypkę wzmacniającą smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation