Kuchnia

Przepisy

Paleo risotto z kalafiora z kurczakiem i kurkami

Składniki

1 średniej wielkości kalafior
2 szklanki kurek
2 szklanki gotowanego mięsa kurczaka (np. z rosołu)
kilka suszonych pomidorów
80 g boczku (wędzonego lub gotowanego)
2 ząbki czosnku
100 ml wody lub bulionu (domowego)
1 łyżeczka masła klarowanego
sól
pieprz
Wskazówki

ok. 40 min. 4 porcje
Kalafiora dokładnie myjemy, odcinamy liście i twardą łodygę. Różyczki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy do konsystencji przypominającej ziarna kaszy. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą (lub bulionem) i cały czas mieszając dusimy ok. 20 minut.

Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut.

Na osobnej patelni, na maśle, podsmażamy czosnek z boczkiem. Kiedy się zeszklą dodajemy oczyszczone i pokrojone dość drobno kurki, solimy, pieprzymy i dusimy aż puszczą sok. Pomidory odsączamy z wody, kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i smażymy ok 4 minut. Na koniec dodajemy drobno poszarpane mięso gotowanego kurczaka. Mieszamy i dodajemy do kalafiora. Co jakiś czas delikatnie mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut. W razie potrzeby (jeśli całość jest za sucha) możemy podlać odrobiną wody lub bulionu.

http://cookitlean.pl/przepisy/paleo-risotto-z-kalafiora-z-kurczakiem-i-kurkami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation