Kuchnia

Przepisy

Sos ze świeżych pomidorów i bakłażana z pulpecikami z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Składniki:


1 duży lub 2 małe bakłażany
6 dużych pomidorów lub 1 puszka
3 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
szczypta cukru
olej
sól
pieprz
ew 1/2 szklanki wody
świeże zioła

1 szklanka kaszy jaglanej
5-6 suszonych pomidorów w zalewie
1/2 cebuli
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:



sos:

♥ Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Posól i przełóż na sito. Zostaw na około 20 minut. Potem odsącz z wody.

♥ Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju. Przełóż na patelnie bakłażana. Smaż ciągle mieszając przez około 10 minut.

♥ Pomidory umyj. Możesz sparzyć wrzątkiem o obrać. Ja tę czynność ominęłam. Pomidory pokrój na kostkę. Wytnij zieloną część. Dodaj do bakłażana.

♥ Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos jest za rzadki dodaj wodę.

♥ Dodaj zgniecione i posiekane ząbki czosnku, cynamon, cukier.

♥ Dopraw solą i pieprzem.


pulpety:

♥ Kaszę przemyj we wrzątku. Ugotuj na miękko z dodatkiem soli. Przesyp do miski.

♥ Cebulę pokrój bardzo drobno. Dodaj do kaszy.

♥ Pomidorki pokrój drobno i dodaj do kaszy.

♥ Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.

♥ Z masy formuj kulki.

♥ Rozgrzej patelnie ze sporą ilością oleju. Smaż kuli na złoto. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy.

♥ Dodaj do gorącego sosu.

♥ Posyp posiekanymi ziołami.

♥ Serwuj z wielkiej patelni.

♥ Podawaj z makaronem spaghetti lub świeżą bagietką.

http://wegannerd.blogspot.com/2014/09/sos-ze-swiezych-pomidorwow-i-bakazana-z.html#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation