Kuchnia

drób

COQ AU VIN
(4 porcje)
1 sprawiony kurczak (ok. 1,5kg),
2 cebule,
1 mały pęczek włoszczyzny,
700ml wytrawnego czerwonego wina,
250g pieczarek,
2 marchewki,
5-6 szalotek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
3-4 gałązki tymianku,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
sól, pieprz i cukier

Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, przepołowić i włożyć do miski z włoszczyzną. Wlać wino, dodać liście laurowe, tymianek i ziarna pieprzu.
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka i skrzydełka odciąć od korpusu. Korpus przeciąć wzdłuż grzbietu, następnie przekroić w poprzek. W dużej, niemetalowej (najlepiej szklanej) misce umieścić kurczaka i zalać przygotowaną winno-warzywną marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 dzień do lodówki.
Następnego dnia obrać marchewki i pokroić je na kawałki. Pieczarki oczyścić i przepołowić (małe mogą zostać w całości). Szalotki obrać i przekroić na ćwiartki. Czosnek posiekać. Mięso wyjąć z marynaty i partiami obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tym samym tłuszczu podsmażyć szalotki, czosnek, pieczarki i marchewkę. Smażyć kilka minut, wsypać mąkę i mieszając, krótko zasmażyć. Marynatę przelać przez sito i mieszając, stopniowo wlewać do warzyw na patelni. Zagotować, doprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem, po czym polać nim kurczaka.
Kurczaka piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut. Od czasu do czasu mięso obracać.

Podawać z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation