Kuchnia

drób

Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.

2 dość duże udka z kurczaka
pomarańcza
2 łyżki suszonej żurawiny
plaster żółtego sera
sól
czarny pieprz do smaku
jajko
bułka tarta
2 łyżki masła
papierowe ręczniki
wykałaczki.
Udka obieramy ze skóry i tłuszczu, a następnie jedziemy nożem po kości i ją wyjmujemy. Zalewamy zimną wodą by wymokło. Większość pewnie wie, ale mięso dobrze jak choć przez godzinę będzie mokło w zimnej wodzie. Pozbędzie się zbędnych zapachów i resztek krwi.Pomarańczę szorujemy i ocieramy ze skórki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i po pięciu minutach odcedzamy. Wymoczone mięso lekko osuszamy i l rozbijamy na dość cienki płat. Posypujemy solą i pieprzem oraz połową skórki z pomarańczy.

Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.
Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.



Przy jednej z dłuższych krawędzi układamy pół plasterka sera. Na nim układamy pasek żurawiny.

Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.
Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.



Zwijamy roladkę, a końce spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w pojemniku i zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Zamykamy i marynujemy do następnego dnia, pamiętając aby kilka razy obrócić.

Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.
Rolowane udko z żurawiną o smaku pomarańczy.



Następnego dnia to już panierujemy w jajku, bułce i smażymy na maśle. Zaczynając od strony łączenia i robimy to bardzo wolno. Mimo że marynata zmiękczyła tkankę to jednak należy pamiętać, że udko to mięśnie a one z reguły są twardsze. Wyjmujemy i dajemy roladkom z pięć minut odpocząć, to pozwoli im się zamknąć w sobie i być soczystymi. Po rozkrojeniu…uderza zapach pomarańczy. Mięso nie jest ani słodkie, ani kwaśne…jest aromatyczne i przepyszne. :roll:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation