Kuchnia

drób

Orientalna pierś z kurczaka z cukinią, orzechami i owocami




Potrzebujesz:

© 2 piersi z kurczaka
© 2 łyżek oleju
© garści orzechów ziemnych
© garści zielonych winogron bez pestek
© małej cukinii
© kilku plasterków ananasa
© ryż (w wersji dla kochających węglowodany)

do marynaty:
© 2 cm imbiru
© 2 łyżek sosu sojowego
© ½ łyżeczki kurkumy
© 1/3 łyżeczki białego pieprzu
© ½ łyżeczki czerwonej papryki
© 1 ząbku czosnku
© ½ szklanki soku z pomarańczy
© 1 łyżeczki octu ryżowego lub winnego

Zrób mnie:

zetrzyj na tarce imbir i czosnek i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś umyj, oczyść z błonek i pokrój na plastry. Zalej pierś marynatą, przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin (od 3 do 12).
Upraż orzechy, pod koniec prażenia dorzuć do nich winogrona. Na suchej patelni podsmaż posoloną cukinię. Podobnie zrób z ananasem.
Rozgrzej na patelni olej i smaż piersi z kurczaka przez 3-4 minuty na każdą ze stron mięsa.

Ułóż na talerzu plastry ananasa, cukinii, posyp orzechami i winogronami i ułóż piersi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation