Kuchnia

drób

Cytrynowy Kuskus na Słodko z Kurczakiem

kuskus cytrynowy
Składniki:
2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone według tego przepisu
250 g kuskusu
około 500 ml bulionu (drobiowego lub cielęcego)
1 cebula
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 mała papryczka chilli
czubata łyżeczka mielonego kuminu
sól, pieprz
rukola

Wykonanie

Zagotować bulion drobiowy w rondelku, pomieszać z sokiem z cytryny. Wsypać kaszę kuskus do miski, zalać bulionem tak by jego powierzchnia wystawała około 1 cm nad kaszę i odstawić przykryte na 5 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy - zeszklić posiekaną cebulę. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę, aż rodzynki napęcznieją.
Za pomocą widelca spulchnić kaszę. Dodać pokrojonego kurczaka, usmażoną cebulę z rodzynkami, płatki migdałowe, posiekaną miętę, papryczkę i przyprawy po czym wymieszać dokładnie. Tuż przed podaniem dodać listki rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation