Książka

Wypieki

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
6 jajek
150 ml śmietany 30%
25g cukru wanilinowego
1 szklanka drobnych wiórek kokosu

Wierzch sernika:

1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu


Wykonanie:

Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie wlewamy śmietankę, całość zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nakładamy ananasowy curd. Wyciskamy na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przecinamy pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy wyjąć z piekarnika o ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation