Książka

Wypieki

Sernik z masłem orzechowym

mój sernik robiłam z podwójnej porcji, stąd jego wysokość

Składniki na spód:

200 g ciastek (w oryginale digestive)
50 g solonych orzeszków ziemnych
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g masła, w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na masę.
Masę ciasteczkową wykładamy na dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
Równamy.
Odkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g sera twarogowego
3 jajka
3 żółtka
200 g drobnego cukru (zmniejszyłam ilość cukru o 1/4, ciasto pozostało bardzo słodkie)
125 ml gęstej kwaśnej śmietany (18%)
250 g gładkiego masła orzechowego

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na spód z ciastek.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu.

Składniki na polewę:

250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
100 g posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
30 g brązowego cukru

Dodałam na wierzch posiekane orzeszki ziemne.

Wszystkie składniki podgrzewamy małym garnuszku, do roztopienia i połączenia się.
Wyjmujemy upieczony sernik z piekarnika i delikatnie rozprowadzamy po jego wierzchu polewę.
Wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne (i ostatnie) 10 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy.
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Po wyjęciu chłodzimy przez noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation