Kuchnia

Serniki

Magdzikowe Wypieki: Sernik pod malinowym lukrem


Składniki na spód:

200g mąki
szczypta soli
100g masła
2 łyżeczki zimnej wody
garść uprażonych na suchej patelni chipsów kokosowych

Składniki na masę serową:

500g sera do serników
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150ml śmietany 30%

Składniki na lukier:

szklanka cukru pudru
około 2 łyżki gęstego soku z malin


Spód:
Z wszystkich składników oprócz kokosa zagnieść ciasto. Dodać chipsy i zagnieść aby równomiernie się rozłożyły. Wstawić na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnice około 10cm większą od średnicy blaszki. Ciasta musi starczyć na spód i boki blaszki. U mnie tortownica o średnicy 22cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać fasolą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć papier z fasolką i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć i ostudzić.

Masa serowa:
Ser wymieszać z cukrem, następnie wsypać mąkę. Gdy masa będzie gładka, wbijać kolejno jajka, po każdym chwile miksując. Na koniec wlać śmietankę. Masę wylać na ostudzony spód i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sernik studzić w uchylonym piekarniku.

Lukier:
Cukier wymieszać z sokiem z malin. Powinien być gęsty, ale po wyłożeniu na ciasto musi się równomiernie rozłożyć. Tak przygotowany lukier wylać na chłodne ciasto.
Można przyozdobić dodatkowo kokosem. Wstawić na 5 godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation