Kuchnia

Serniki

Sernik różany na kruchym spodzie

Składniki (na tortownicę o śr. 25cm):
Spód:
90 g masła
50 g cukru
1 jajko
220 g mąki
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg tłustego zmielonego sera na serniki
200 g płatków róży w cukrze (np. firmy Polska Róża)
50 g cukru
6 jajek

Warstwa śmietanowa:
500 g kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając boki papieru na zewnątrz.
Wszystkie składniki spodu zagnieść ręką lub mieszadłem miksera w gładkie ciasto. Wylepić nim spód formy, dociskając je do dna. Podziurawić widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na najniższej półce piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Składniki masy serowej zmiksować krótko razem, nie napowietrzając zbytnio masy. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki. Wyłożyć na nie papier do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą. Piec 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze ok. 15 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Ostudzić.
Na upieczony spód wylać masę serową. Piec 45 minut. W międzyczasie zmiksować śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Po 45 minutach wysunąć sernik z piekarnika, wylać na niego delikatnie śmietanę i piec jeszcze 10 minut. Nie dłużej, bo śmietana się zetnie! Sernika nie pieczemy też do suchego patyczka, w środku powinien być wiotki. Należy go schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie najlepiej przez całą noc w lodówce. Dla zaoszczędzenia czasu spód można upiec dzień wcześniej. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation