Kuchnia

tarta/pizza/frittata

Tarta ze szpinakiem, ricottą i gruszką gotowaną w słodkim syropie
Składniki, 6 porcji:

• 1 cała porcja ciasta kruchego
• 1 i 1/2 gruszki
• sok z 1/2 cytryny
• 1/3 szklanki cukru
• 250 g świeżego szpinaku
• 2 łyżki masła
• szczypta gałki muszkatołowej
• 250 g ricotty
• 2 małe jajka
• 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
Przygotowanie:
Gotowe (surowe i schłodzone) ciasto kruche podzielić na 2 części (jedna część może być trochę większa od drugiej). Większą część ciasta wykorzystać na spód tarty, upiec go jak w tym przepisie, drugą część trzymać w lodówce.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę (tak aby przykryć owoce). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć gruszki z syropu i pokroić w kosteczkę, ostudzić (z syropu można zrobić kompot).
Szpinak opłukać i osuszyć, włożyć na suchą patelnię i mieszając podgrzewać przez około 1 - 2 minuty aż zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z roztopionym masłem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połączyć ostudzony szpinak, gruszki i ricottę. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka razem ze śmietanką kremową, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Resztę schłodzonego ciasta kruchego rozwałkować podsypując mąką, następnie pokroić na paski. Na dobrze ostudzony spód z ciasta wyłożyć szpinak z ricottą i gruszką (nadzieniem obłożyć dokładnie brzegi tarty). Wylać masę z jajek i śmietanki (pozostawić 1 łyżkę), delikatnie zamieszać w kilku miejscach końcem łyżki tak aby masa dostała się w wolne przestrzenie. Ułożyć paski z ciasta i posmarować je odłożoną masą z jajek. Piec przez 35 minut. Pokroić gdy trochę przestygnie. Podawać z sałatką, kolendrą, oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation