Kuchnia

obiad

Skrzydełka w miodzie z imbirem i chilli pieczone w 180 stopniach

SKRZYDEŁKA W MIODZIE

Skrzydełka w miodzie czyli imprezowy hit, przepis sprawdzony na wielu gościach – smakuje zawsze i wszystkim. Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję, mienią się złociście i nigdy nie są przesuszone. Nie zapomnijcie dodać do sosu bulionu lub wywaru z kostki rosołowej – płyn nawilża skrzydełka i dzięki temu są pyszne. Imbir też jest tu bardzo ważnym składnikiem – nadaje skrzydełkom wyrazu i pikanterii.

Skrzydełka w miodzie składniki:

10-12 skrzydełek

kostka rosołowa rozpuszczona w połowie szklanki gorącej wody

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki miodu

łyżeczka chilli

łyżeczka imbiru w proszku

3 ząbki czosnku

sól

olej

Skrzydełka w miodzie przepis:

Wszystkie składniki marynaty należy połączyć w dużym kubku i wymieszać, aby miód dokładnie się rozpuścił.

Skrzydełka myjemy, zawijamy w trójkąty (lub obcinamy lotki), osuszamy i przekładamy do głębokiej blachy wysmarowanej odrobiną oleju.

Zalewamy skrzydełka przygotowaną marynatą i odstawiamy przynajmniej na 30 minut – smaki muszą się przegryźć i połączyć.

Skrzydełka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Co 20 minut sprawdzamy skrzydełka i przewracamy na drugą stronę polewając przy tym redukującym się sosem z marynaty.

Skrzydełka w miodzie powinny być gotowe po około 60-80 minutach pieczenia – najlepsze są wtedy kiedy marynata zredukuje się do postaci gęstego lepkiego i pysznego sosu miodowo-imbirowo-pikantnego. Smacznego!

Nie należy podnosić temperatury – muszą piec się stosunkowo powoli, żeby miód się nie przypalił a mięso nie wysuszyło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation