Kuchnia

Slodkosci wege

jadłonomia · roślinne przepisy
Figowy sernik z nerkowców

Składniki na małą tortownicę o średnicy 17 cm

Składniki na spód:
•1 szklanka orzechów laskowych
•1/2 szklanki pestek dyni
•15 fig
•8 daktyli
•szczypta soli morskiej

Składniki na masę serową z nerkowców:
•1 1/2 szklanki nerkowców
•7 suszonych fig
•2 łyżki maku
•5 łyżek soku z cytryny
•3/4 - 1 szklanka mleka roślinnego
•2 plasterki surowego buraka

Przepis:
1.Dzień przed przygotowywaniem ciasta nerkowce zalej zimną wodą i zostaw na całą noc do namoczenia.
2.Następnego dnia zacznij od przygotowywania spodu ciasta - orzechy i pestki dyni umieść w naczyniu blendera z ostrzem typu "S"i zblenduj je na drobną mąkę. Następnie dodaj figi i daktyle i wszystko zblenduj w lekko klejącą masę.
3.Tortownicę wyłóż folią spożywczą, a następnie wysyp na nią przygotowaną masę na spód. Wyłóż dno masą orzechowo-figową wciskając ją w dno tortownicy. Odłóż do schłodzenia do zamrażarki.
4.Nerkowce odcedź i przełóż do stojącego blendera. Dodaj pozostałe składniki i zacznij miksować - jeśli twój blender tak jak mój nie daje sobie rady i masa nerkowcowa utyka, to pomóż mu mieszając masę u góry silikonową szpatułką w trakcie miksowania. Wystarczy zdjąć przykrywkę blendera, nie wyłączać go i jednocześnie u góry lekko mieszać, dzięki temu masa idealnie się miksuje. Jeśli jednak dalej będzie ciężko ci szło, dodaj kilka łyżek mleka więcej ale pamiętaj, żeby nie było go więcej niż szklanka.
5.Po około 2- 4 minutach w zależności od typu blendera jaki posiadasz, masa nerkowcowa jest już gotowa. Powinna być idealnie kremowa i bez grudek.
6.Wyjmij schłodzony spód, wylej na niego masę nerkowcową i odłóż ciasto na przynajmniej trzy godziny do zamrażarki. Na godzinę przed podaniem przełóż je do lodówki. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation