Kuchnia

Slodkosci wege

Zielenina: Zdrowsze, pieczone pączki na Tłusty Czwartek (wegańskie, bez cukru i tłuszczu)

Na około 24 pączki z dziurką:
•250 g razowej mąki orkiszowej
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•4 łyżki ksylitolu
•1 1/2 szklanki mleka roślinnego
•1/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
•2 łyżki siemienia lnianego

Na posypkę:
•4 łyżki ksylitolu
•1 łyżka cynamonu
•1/2 szklanki mleka roślinnego

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, przygotowujemy formę do donatów, jeżeli trzeba lekko ją natłuszczamy.
W misce mieszamy mąkę z sodą i ksylitolem.
Siemię mielimy w młynku do kawy, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy, aby lekko przestygło.
Trzepaczką mieszamy dobrze tahinę z mlekiem, dodajemy siemię, mieszamy ponownie.
Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy.
Porcje ciasta nakładamy do 3/4 wysokości wgłębień. Pieczemy około kwadransa. Całość powtarzamy z drugą porcję ciasta.
Podważamy szpatułką, aby wyjąć z formy - dobrze im dać chwilę po wyjęciu z piekarnika.
Przestudzone pączki moczymy w mleku, obtaczamy w ksylitolu zmieszanym z cynamonem. Jemy natychmiast!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation